30. 07. 2017
Petr Stránský

 

Zjistili jste na základě měření rychlosti, že rychlost internetu bývá přes wifi úplně jiná než pokud se připojíte k vašemu routeru přes kabel? Rychlost ovlivňuje celá řada faktorů. Inspirujte se několika našimi tipy a zrychlete vaše bezdrátové připojení!

Kontrola routeru

Když si pořídíte opravdu rychlý internet, předpokládáte, že si budete užívat maximální rychlost stahování a odesílání dat za každé situace.

Pokud je bezdrátové připojení přes WiFi až několikrát pomalejší, je nutné v první řadě provést kontrolu:

  • technických parametrů routeru (normy, porty...)
  • verze používaného firmwaru
  • překážek signálu a zarušení pásma
  • nastavení routeru

Tato kontrola vám odhalí, jak s velkým objem dat je router v jeden moment schopný pracovat a zda-li není jeho firmware zastaralý, což by mohlo znamenat, že může obsahovat nějaké chyby a nebo bezpečností rizika. Stejně tak je nutné zamyslet se nad umístěním routeru a podívat se do jeho základního nastavení.

Častým problémem levnějších modelů je převážně nedostatečná rychlost síťových portů a malý rozsah pokrytí. Tyto problémy vás u prémiového WiFi routeru, který dodáváme, rozhodně nečekají. Výborné pokrytí oceníte u většího bydlení a v momentě, kdy chcete k síti připojit více zařízení, což je v dnešní době chytrých telefonů a další elektroniky celkem běžé.

Nastavení šířky pásma

Při hledání příčin rozdílné rychlosti internetu přes WiFi a kabel je nutné postupovat vylučovací metodou. Zmíněný pohled do základního nastavení je velmi důležitý. Podívejte se na nastavený kanál i šířku pásma. Širší kanály bývají častěji rušeny a zároveň samy nezřídka ruší ostatní zařízení. Používání kanálů o šířce 40 MHz v pásmu 2,4 GHz může způsobit potíže s rychlostí a spolehlivostí sítě, protože volný kanál o takové šířce dnes jen velmi těžko naleznete. Pokud váš router umí 5GHz kanály a váš telefon, případně notebook také, rozhodně je nasnadě používat je.

Kabel je kabel, ale ....

Odhalování důvodů, proč je WiFi připojení pomalejší než kabel, rozhodně nevzdávejte. Řešení problému vám sice zabere nějaký čas, ale využití plného potenciálu rychlého internetu na všech zařízeních v domácnosti za to rozhodně stojí. 

Samozřejmě nás i můžete kontaktovat, rádi se na problém u vás podíváme a navrhneme odpovídající řešení dle vašich možností a preferencí!